منوی اصلی
آمار بازدید کنندگان
بازديدکنندگان اين صفحه: 53
بازديدکنندگان امروز: 325
کل بازديدکنندگان: 266243
بازديدکنندگان آنلاين: 7
زمان بارگزاري صفحه: 0.6094 ثانيه
چگونه از ابتلا به سرطان پیشگیری کنیم؟

چگونه از ابتلا به سرطان پیشگیری کنیم؟
اصلاح باورهای نادرست، گامی برای مبارزه با سرطان

سرطانها سومین علت مرگ و میر بعد از بیماریهای قلبی - عروقی و سوانح و حوادث در کشور هستند و در استان قم رتبه دوم علت مرگ را به خود اختصاص داده اند. سرطان به گروهی از بیماریها گفته میشود که به صورت رشد بی رویه و خارج از کنترل تعدادی از سلول های بدن انسان ایجاد می¬شود. علل بوجود آورنده این بیماری گوناگون است که معمولاً آنها را تحت عنوان عوامل خطر سرطان به صورت زیر تقسیم بندی میکنند:
1.    عوامل خطرساز مربوط به رفتار یا سبک زندگی: مثل مصرف دخانیات، تغذیه نامناسب، چاقی و عدم تحرک جسمانی
2.    عوامل خطرساز محیطی: آلودگیهای محیط، آلودگی هوا و خاک و غیره، آلودگی غذا با مواد شیمیایی سموم قارچها وکپکها، مواد نگهدارنده مثل نیتریت و نیترات موجود در برخی مواد غذایی مانند سوسیس و کالباس، پرتوهای مضر، اشعه ماوراء بنفش خورشید و غیره
3.    عوامل خطرساز ژنتیکی یا زمینه ارثی
4.    ابتلا به بعضی از بیماریهایها: مثل هپاتیت و بیماریهای ضعیف کننده سیستم ایمنی بدن
از بین عوامل ایجاد کننده سرطان بیشترین سهم را عوامل مربوط به تغذیه وسبک زندگی و مصرف دخانیات به خود اختصاص داده اند. چاقی، کم تحرکی و مصرف دخانیات، استفاده از غذاهای چرب، سرخ کردنی، فست فودها، کمبود فیبر در غذا، عدم مصرف کافی میوه و سبزیجات به صورت روزانه مهمترین عوامل خطرساز سرطان هستند. همچنین استفاده از ظروف یکبارمصرف پلاستیکی و پلیمری برای مواد غذایی داغ و چرب سبب ورود مواد سرطان زا به مواد غذایی می گردد. استفاده از ظروف یکبار مصرف گیاهی در جلوگیری از این مشکل موثر است.
بسیاری از سرطان¬ها اگر به موقع تشخیص داده شوند، قابل درمان هستند. لذا افراد با توجه به علایم سرطان و تشخیص به موقع بیماری می¬توانند نقش اساسی را در پیشگیری از سرطان ایفا کنند.
علائم هشدار دهنده سرطان:
1.    هرگونه تغییر در شکل اندازه و رنگ خال های پوستی
2.    زخمی که بهبود نمی¬آید.
3.    وجود توده یا سفتی بدون درد در هر جای بدن
4.    تغییر طولانی مدت در اجابت مزاج (مانند یبوست و اسهال) به ویژه در افراد سالمند
5.    کاهش وزن، بدون هیچ علت مشخص
6.    سیری زودرس و کاهش اشتها
7.    اشکال در بلع مواد غذایی
8.    گرفتگی یا خشونت صدا، بیش از دو هفته
9.    سرفه¬های طولانی مدت
10.    خونریزی و ترشحات غیرطبیعی زنانه
11.    تب طولانی مدت بدون علت مشخص



باورهای نادرست درباره سرطان
باور نادرست 1: چیپس، سیب زمینی سرخ شده و مانند این¬ها چون دارای مجوز بهداشتی هستند خطری برای ایجاد سرطان ندارند!!
واقعیت: در حقیقت در مواد غذایی که برای تهیه آنها از حرارت بالا استفاده می شود، ماده شیمیایی سرطانزای اکریل آمید بوجود می¬آید. این ماده طی فرایند پخت و پز مواد غذایی به روش سرخ کردن با روغن، برشته کردن و یا تست کردن در دماهای بالا بوجود می¬آید.
باور نادرست2: من دچار سرطان نمی¬شوم چون در خانواده و بستگان نزدیکم کسی به آن دچار نشده است!!
واقعیت: سرطان پستان و سرطان روده بزرگ ممکن است زمینه ارثی بیشتری داشته باشند، اما در اکثر موارد، سرطان از ساير عوامل ناشي می¬شود. وراثت، در كنار تغذيه نامناسب، استرس، کم تحرکی و سيگار، يكي از اين عوامل است.
باور نادرست 3: روغن مخصوص سرخ کردنی را می توان به دفعات برای سرخ کردن مواد غذایی استفاده کرد!!
واقعیت: حرارت دادن مکرر به هر گونه روغن حتی روغن مخصوص سرخ کردنی سبب ایجاد مواد سرطان زا در آن می شود و پس از یکبار مصرف باقیمانده باید دور ریخته شود.
باور نادرست4: دود سیگار و قلیان فقط برای فرد مصرف کننده سرطان زا است!!
واقعیت: دود سیگار و قلیان نه تنها برای فرد مصرف کننده سرطان زا است، بلکه برای افرادی هم که در معرض دود سیگار قرار می¬گیرند به خصوص کودکان خطرناک است. حتی سموم ناشی از آن¬ها که به صورت دود در هوا رویت نمی¬شود، از طریق پوست و مو، لباس و سایر وسایل اطراف فرد سیگاری قابل انتقال و سرطانزا می باشند.

خطرناک تر از بیماری سرطان، ترس از سرطان است از آن نهراسید و با آن مقابله کنید.
از هر سه مورد سرطان یک مورد قابل پیشگیری است و بسیاری از سرطان¬ها قابل تشخیص و درمان هستند.

مرکز بهداشت استان قم