منوی اصلی
آمار بازدید کنندگان
بازديدکنندگان اين صفحه: 54
بازديدکنندگان امروز: 358
کل بازديدکنندگان: 266276
بازديدکنندگان آنلاين: 4
زمان بارگزاري صفحه: 0.5469 ثانيه
توصیه هایی برای خرید آجیل

آجیل از آن دسته مواد غذایی است که همه ما عادت کرده ایم که آن را به شکل باز یا به اصطلاح فله ای خریداری کنیم. شاید شما هم مثل خیلی های دیگر اصلاً روحتان خبر نداشته باشد که می شود آجیل را به شکل بسته بندی شده و دارای پروانه بهداشتی تهیه کرد. البته خیلی ها هم این نکته را می دانند اما با این وجود ترجیح می دهند که خرید خود را به شکل فله ای انجام بدهند و برای این کارشان هم دلایل متعددی دارند از جمله این که آجیل باز ارزان تر از انواع بسته بندی شده است، می شود آن را به حداقل میزان دلخواه خریداری کرد،می شود آن را قبل از خرید، چشید و امتحان کرد و دیگر هیچ هزینه اضافی هم بابت بسته بندی آن پرداخت نمی شود.
اما واقعیت چیز دیگری است. شرایط نگهداری، نحوه تهیه و فرآوری، میزان و نوع رنگ به کار رفته و بسیاری از عوامل دیگر وجود دارند که در سلامت آجیل نقش تعیین کننده ای ایفا می کنند. تهیه آجیل بسته بندی شده و دارای پروانه بهداشتی به این معنی است که خریدار می تواند از بابت این جوانب، آسوده خاطر باشد.
نکته بسیار مهم دیگر این است که آجیل و خشکبار قابلیت آلودگی به سموم قارچی نظیر آفلاتوکسین را دارند. واحدهای صنعتی با توجه به وجود پروانه های بهداشتی، ضوابط و دستورالعمل های وزارت بهداشت، ملزم به اندازه گیری آفلاتوکسین برروی محصولاتشان هستند اما در محصولات سنتی آجیل و خشکبار که به صورت باز و فله ای عرضه می شود، این اندازه گیری ها صورت نمی گیرد و محصول تولیدی قابل ردیابی نیستند. اما اگر به هر دلیلی ترجیح می دهید که خرید خود را به همان شکل سنتی انجام بدهید، تلاش کنید تا هنگام انتخاب و خرید آجیل نوروزی، نکات زیر را حتما رعایت کنید:
1.    سعی کنید تا حدامکان آجیل عید خود را از فروشگاه های معتبر که اجناسی با کیفیت مرغوب و تازه عرضه می کنند، بخرید. از خرید گذری یا خرید از دستفروشان خودداری کنید.
2.    هنگام خرید آجیل به تازگی آن توجه داشته باشید. آجیل تازه نباید هیچ گونه بوی نامطبوعی داشته باشد؛ نه بوی نا، نه بوی ماندگی، نه بوی تند و نه بوی ترشیدگی.
3.    به ظاهر آجیل خوب دقت کنید. وجود حفره یا کپک زدگی از نشانه های کهنگی آجیل است. اگر در میان آجیل، بقایای حشرات مرده یا زنده را دیدید، بدانید که آجیل کهنه و فاسد است.
4.    یک نکته در مورد رنگ آجیل؛ از خرید پسته هایی که پوست بسیار زرد و براق یا مغز قرمز رنگ شده دارند، خودداری کنید. دور تخمه های پررنگ را هم خط بکشید. آنها را به زور رنگ های مصنوعی به این شکل درآورده اند.
5.    از لب خندان ها هم پرهیز کنید. می دانید چطور پسته ها را به شکل لب خندان در می آورند؟ آنها را در ظرف های آب گرم می ریزند تا باد کنند، بعد آنها را داخل ظرف آب سرد می ریزند تا پوست شان به اصطلاح بترکد، این اختلاف دمای ناگهانی، یا به اصطلاح شوک حرارتی، روی کیفیت پسته تأثیر منفی می گذارد و علاوه بر آن موجب نم کشیدن پسته هم می شود. این پسته ها زودتر فاسد می شوند.
6.    تخمه های لب خندان انتخاب خوبی برای خرید نیستند. مغز تخمه وقتی در مجاورت هوا قرار می گیرد، علاوه بر طعم، کیفیت خود را نیز از دست می دهد و زودتر از انواع دربسته فاسد می شود.
7.    همان طور که قبلا هم اشاره شد. واقعاً چه کسی است که از مضرات نمک اطلاع نداشته باشد؟ پس سعی کنید آجیلی را که انتخاب می کنید شور نباشد و کمتر بو داده شده باشد.
8.    رنگ هایی که برای رنگ کردن تخمه، بادام و غیره استفاده می شود، عمدتاً غیرمجاز بوده و گاهی
حساسیت های شدیدی را در مصرف کننده ایجاد می کند،
9.    ممکن است در مراکز عرضه آجیل، محصولاتی را که کهنه یا آفت زده هستند، مجدداً بو داده و یا مخلوط کنند، در هنگام خریداری به این موضوع توجه کنید.
10.    نگهداری آجیل و خشکبار در مکان های مرطوب، موجب کپک زدگی و قارچ زدگی آن ها می شود که هم موجب تغییر شکل ظاهری، بو و طعم نامطبوع می شود و هم در اثر ترشح بعضی از سموم ، عوارض مختلفی در مصرف کننده ایجاد می کند.
11.    از مصرف مغز گردو های سیاه شده که عمدتاً به دلیل رشد کپک ها و قارچ ها بوده، و در اثر رشد این عوامل سموم خطرناکی مانند مایکوتوکسین ها در آن جا ایجاد می شود، بایستی جداً خودداری کنید.
12.    آفلاتوکسین یکی از سموم مترشحه  از نوعی کپک است که در هنگام برداشت یا فرآوری یا حمل و نقل نامناسب، در پسته یا فندق یا پسته شامی به وجود می آید که بایستی تولید کنندگان و مصرف کنندگان به این موضوع توجه کنند.
13.    قنادی ها و کارگاه های تولید کننده گز، سوهان، حلواشکری، باقلوا و بستنی بایستی برای تأمین سلامت مصرف کنندگان نهایت دقت را انجام دهند که از مغز پسته های کهنه، آفت زده و کپک زده که باعث بالا رفتن سموم مترشحه از کپک ها افلاتوکسین می شود، جداً خودداری کنند.
14.    از مصرف محصولاتی مانند معجون که حاوی مغز پسته، بادام، گردو و از این قبیل هستند، به لحاظ نامطمئن بودن سلامت این مواد جداً خودداری کنید.



کارشناسان بهداشت محیط
فاطمه یوسفی- مریم السادات حسینی رهقی