تاثیر شیر مادر در فرآیند رشد نوزاد چیست؟
شیر مادر موهبتی است الهی که می تواند از تولد تا پایان زندگی، ضامن تندرستی و شکوفایی فرزند باشد. شیر مادر با مواد حفاظتی و ایمنی بخش فراوانی که دارد، به عنوان غذایی کامل و منحصر به فرد برای رفع نیازهای 6 ماه نخست زندگی کافی است و از آن پس تا پایان سال دوم زندگی تامین کننده بخش مهمی از انرژی و مواد مغذی موردنیاز کودک است. تغذیه با شیر مادر که در قرآن کریم و احادیث هم توصیه شده است به گونه ای روزافزون مورد تائید و تاکید تمام مجامع علمی معتبر دنیا است.
عمل تغذیه نوزاد و یا طفل خردسال با شیر مادر به طور مستقیم از سینه مادر به جای استفاده از شیشه شیر و یا ظروف دیگر است. نوزادان قادر به انجام عملی غیر ارادی با نام رفلکس مکیدن هستند که آنها را قادر به مکیدن و بلعیدن شیر می کند. بیشتر مادران بدون افزودن شیر جانشین یا مواد غذایی دیگر قادر به شیردهی برای مدت ۶ ماه یا بیشتر از آن هستند.
مزایای شیر دادن به نوزاد برای مادر
- مادرانی که به نوزاد خود شیر می دهند، کمتر دچار سرطان پستان و تخمدان و دهانه رحم می شوند.
- قندخون مادر بهتر کنترل می شود.
- تغذیه با شیر مادر منجر به ایجاد رابطه عاطفی مستحکم و دوطرفه بین مادر و فرزند می شود.
- باعث شادابی و امنیت خاطر مادر می شود.
- تاخیر در حاملگی مجدد (در صورت تغذیه انحصاری با شیر مادر)
- از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه است.
مزایای تغذیه با شیر مادر برای شیرخوار:
- تغذیه با شیر مادر سبب رشد مطلوب کودک است.
- به آسانی در دسترس کودک است.
- بروز موارد مرگ ناگهانی در کودکی که از شیر مادر تغذیه می کند، کمتر است.
- ضریب هوشی در کودکانی که از شیر مادر تغذیه می کنند، بالاتر است.
- آسان تر هضم می شود و شیرخوار زود به زود گرسنه می شود.
- تمام نیازهای غذایی موردنیاز شیرخوار را تامین می کند.
- تغذیه با شیر مادر از بروز، آسم، اگزما و آلرژی و بسیاری بیماری های دیگر می کاهد.
- میزان ابتلا به اسهال و بیماری های انگلی در نوزاد کمتر است.
زمان آغاز شیر دادن
پس از تولد باید نوزاد بلافاصله روی سینه مادر و در تماس پوست با پوست با او قرار گیرد و مادر ظرف یک ساعت پس از زایمان، نخستین شیردهی را آغاز کند، همانطور که گفته شد شیر روزهای اول یا آغوز برای تغذیه نوزاد و پیشگیری از ابتلای او به انواع بیماری ها حیاتی است.
نظر دهید