• 1397/04/12 - 12:03
  • 97
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

13تیر ماه، روز ملی مبارزه با بیماری‌های قابل انتقال بین حیوان و انسان‌

خطر بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان در ایران با وجود کشورهای آلوده در همسایگی اش بیشتر است. از جمله بیماری های مشترک بین انسان و حیوان می توان به تب مالت، هاری، لپتوسپیروز، سیاه زخم، تب خونریزی دهنده کریمه کنگو، تب دنگ، چیکنگونیا، زیکا ( چند مورد آخر جزء بیماری های نوپدید قلمداد می شوند)، اشاره نمود.


انسان سالم نقش اساسی و پایه ای در سلامت جامعه بشری دارد. بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان، از نظر حفظ سلامت و بهداشت جوامع انسانی و حیوانی دارای اهمیت به سزایی است. این بیماری ها علاوه بر وارد آوردن خسارات سنگیـن اقتصـادی، سلامتی انسان را نیز تهدید می کنند. در واقع جای بسی شگفتی است که با وجود پیشرفت و تحولات تکنولوژی، اقتصادی و اجتماعی در قرن 21 هنوز عوامل بیماری زایی با مخازن حیوانی که موجب بروز 50% از بیماری های عفونی می گردند جوامع بشری را تهدید می کند و روز به روز شاهد بیماری های نوپدیدی هستیم که رقم قابل توجهی از آنها (73%) ناشی از حیوانات می باشد.

در مقایسه با سایر کشورهای جهان، خطر بیماری های قابل انتقال بین انسان و حیوان در ایران با وجود کشورهای آلوده در همسایگیش بیشتر است. از جمله بیماری های مشترک بین انسان و حیوان می توان به تب مالت، هاری، لپتوسپیروز، سیاه زخم، تب خونریزی دهنده کریمه کنگو، تب دنگ، چیکنگونیا، زیکا ( چند مورد آخر جزء بیماری های نوپدید قلمداد می شوند).

تردیدی نیست که مهار بیماری های قابل زئونوز تنها با همدلی و همکاری مستمر و هرچه دقیق تر مردم و مسئولین امکان پذیر است. برای مبارزه و کنترل این بیماری ها، بجز وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و سازمان دامپزشکی، به سایر سازمان ها از جمله وزارت جهاد کشاورزی، وزارت کشور و سازمان حفاظت محیط زیست نیز می توان اشاره کرد؛ ولیکن مردم نقش موثرتری در سلامت  آحاد جامعه به عهده دارند. رعایت اصول مربوط به نگهداری دام توسط دامدار، چوپان و خانه دارهایی که اقدام به نگهداری تک موردی دام می کنند، میزان توجه صاحبان حیواناتی از قبیل سگ و گربه، میزان اصول بهداشتی یک مرغدار در مرغداری خود، یک پرنده و ماکیان فروش، یک مرغ و ماهی فروش، یک قصاب، یک سوپرمارکتی در مغازه خود و آن میزان از احساس مسئولیتی که یک راننده حمل و نقل دام و طیور، ماهی و پرنده، یک سلاخ در کشتار دام و طیور، یک آشپز، یک جگرکی، یک ساندویچ فروش و ... در ارائه محصولات خود نسبت به سلامت مردم دارد و نهایتا میزان مطالباتی که آگاهانه و به حق باید از سازمان های ذیربط داشته باشند، همه و همه نشان دهنده نقش پررنگ جامعه در ارتقای فرهنگ سلامت یک کشور است.

                                                             نقش متقابل مردم و مسئولین در حفظ سلامت جامعه

سازمان های ذیربط

مردم

تامین واکسن (با نرخ دولتی یا خصوصی)

واکسیناسیون دام ، طیور و سایر حیوانات

تامین تسهیلات کشتار بهداشتی دام ها

کشتار دام فقط در کشتارگاه ها و نگهداری گوشت دام در اتاق پیش سرد

ممانعت از ورود دام از مرزهای کشور

عدم خرید دام های به ظاهر ارزان تر، از قاچاقچیان

تامین تسهیلات جمع آوری مرتب و روزانه زباله ها در سطح شهر و روستا

خروج زباله ها راس ساعت

رعایت اصول دپو و نگهداری فضولات حیوانی

فراهم کردن تمهیدات لازم برای حذف مخازن بیماری (جونده کشی و حذف سگ های ولگرد )

همکاری در امر جونده کشی، عدم نگهداری سگ و گربه، عدم رهاسازی آنها

آموزش در امر پیشگیری از بیماری ها (موارد زیر):

فراگیری و رعایت اصول آموزش داده شده

1.        استفاده از وسایل حفاظتی در هنگام تماس با حیوانات و کشاورزی

تهیه و استفاده

2.       شناخت وضعیت بیماری در حیات وحش

نزدیک نشدن به حیوانات، گزارش فوری موارد اطراف اماکن انسانی

3.      نحوه نظافت روزانه و در صورت لزوم ضدعفونی اماکن نگهداری دام، طیور، ماهی، سگ، گربه و ...

نظافت روزانه و در صورت لزوم ضدعفونی

4.       حفاظت فردی در پیشگیری از گزش حشرات (استفاده از پشه بند مناسب، پوشش مناسب، ترک مناطق پرخطر، قلم دافع حشرات و ...)

به کارگیری آموزش های ارائه شده

5.      اصول سالم سازی شیر و لبنیات

مصرف شیر و لبنیات پاستوریزه یا هموژنیزه و یا حتی الامکان سالم سازی شیر و لبنیات محلی قبل ازمصرف

6.       خطرات ناشی از گزش حیوانات پستاندار خونگرم (گاز رفتن و چنگ زدن پوست توسط سگ، گربه، گوسفند، گاو، الاغ، شتر، گرگ، روباه، شغال و ...)

عدم نگهداری حیوانات مذکور در اماکن انسانی، عدم نزدیک شدن به حیوانات غریبه و ولگرد، مراجعه به موقع در صورت وقوع حادثه جهت انجام واکسیناسیون

 

  • گروه خبری : اخبار اختصاصی
  • کد خبر : 29781
کلمات کلیدی